Férfiak részére ajánlott öltözködéskultúra

Az öltözködés a köztisztviselők, az üzletemberek életében nem magánügy. A hivatal elvárja a tisztviselőktől az adott munkahelyhez méltó megjelenést, amely tükrözi az illetőnek magával és a másokkal szembeni igényességét.

Azok a férfiak, akik törődnek önmagukkal , különösebb megerőltetés nélkül állandósítják külső megjelenésüket a  kialakult személyiségükkel. Egy szerződés megkötésénél  természetesen nem ez az első szempont, de igenis megfigyelik az üzleti partnerek a másik öltözékét. A menedzser, a közép- és felsőszintű vezető akinek változatos a napi programja, nyugodtan tarthat munkahelyén egy-két ruhadarabot.

Az Országgyűlési Képviselők Klubjának házirendjében olvasható volt régebben, hogy a „Klubban zakó és nyakkendő viselete kötelező, ezek hiányában nem áll módunkban a vendégeket beengedni.”

A férfiak a tárgyalásra vegyenek fel egy vagy kétsoros öltönyt, bár a férfiak többsége az egysoros, háromgombos zakót kedveli. A kétsoros nagyon elegáns, de a zakó gombját mindig be kell gombolni. Elegáns a jó anyagú, jó szabású sötétkék klubzakó, de csak szürke nadrággal. Nyáron is viselhető ez a kétféle szín, de a zakóhoz képest a nadrág legyen világosabb. 

A fehér ing minden öltönyhöz egyaránt alkalmas. Sötét ruhához esti alkalmakra elegáns a dupla mandzsettájú fehér ing, ami lehetőleg tiszta pamutból készüljön. Az ingnyak fazonja különböző lehet, ez ízlés dolga. Van aki a hátraszabott cápagallért, míg mások a hagyományos, klasszikus kent gallért kedvelik. A legombolt nyakú gallér kicsit sportos, de öltönyhöz viselhető. 

Az üzleti-, hivatali életben a garbo-nyakú ing nem elegáns. Egészségügyi és esztétikai szempontból  szükséges az atlétaing viselése, mert a modern fehér inganyagok rendszerint vékonyak és átlátszóak. 

A zokni harmonizáljon a nadrág színével. Férfiak figyelmébe ajánljuk, hogy a hagyományos, boka felett 2-3 cm-es zokni nem elegáns, helyette a féllábszár-középig érő vagy a térdzokni ajánlott. A jó zokni nem hívja fel magára a figyelmet, ezért a  fehér sport zokni nem való öltönyhöz.

Természetesen otthon, szabad idős programok alkalmával sokan a sportos öltözéket kedvelik: egy farmer és a farmering eléggé sportossá teszi az öltözéket. Egy német üzletember a következő megjegyzést tette a magyar férfiak öltözködésére: nagyon meglepő, hogy Magyarországon mindenki egész nap „susogós” melegítőben, joggingban  közlekedik. A magyar férfiak többsége valamilyen érthetetlen okoknál fogva kopott farmer-edzőcipő, illetve szabadidőruha- edzőcipő párosításban jelennek meg az utcán. Ezek a ruhadarabok sportra, nem pedig mindennapi viseletre valók. Természetesen nem zárjuk ki a szabadidőruhát a lehetséges viseletek közül, de mindennek megvan a helye és az ideje.   Hasonlóan stílustörés a farmer, zakó, ing, nyakkendő párosítás, valamint az öltöny, a nyakkendő és az edzőcipő.    

Az ápolt külső, a vezető és a beosztottjai számára egyaránt civilizációs követelmény.   A jól ápoltság  az öltözködési kultúra része. Ebbe beletartozik a ruha  tisztíttatása, a testi higiénia, az arcbőr, a fogápolás,  a körmök, és a haj rendszeres kezelése. 

A férfiaknál az öltözet színárnyalata általában az évszakot követi és számukra is fontos szempont  az alkalomhoz illő öltözködés. Az üzleti-, hivatali életben ma már elengedhetetlen a szmoking viselete bizonyos ünnepélyes alkalmakon. Ha valaki nem tudott még erre áldozni, akkor természetesen az elegáns sötétszürke öltöny is elfogadott.   

A diplomáciai életben megkülönböztetünk:

  • közönséges,
  • félünnepélyes és
  • ünnepélyes alkalmakat.

A társasági élet protokolláris alkalmaira szóló meghívókon – hosszú évtizedek után ismét – mind gyakrabban szerepel a kívánatos öltözékre vonatkozó megjelölés. A viselendő öltözetet nem a meghívott dönti el, hanem a vendéglátó előre közli a meghívón, és azt  a nyakkendő színével írja elő. A szmokinghoz fekete csokornyakkendő illik, angolul black tie, franciául cravate noire, a hölgyeknek kisestélyi vagy hosszú ruha a  szokásos , míg a frakkhoz fehér csokornyakkendő illik, white tie, vagy cravate blanche, ehhez hölgyeknek hosszú estélyi ruha vagy báli ruha a kötelező. Amikor azt olvassuk, hogy informal vagy tenue de ville, az a férfiaknál sötét öltönyt jelent /nem feketét/, a nőknél kiskosztüm, kosztüm, kétrészes ruha, mindig fedett vállal, míg  kánikulában legalább rövid ujjú felsőrészt illik viselni.